Konkurs „Żyj smacznie i zdrowo” rozstrzygnięty – nasza drużyna laureatem nagrody II stopnia...

11 maja 2017 r.

Udział w konkursie polegał na przeprowadzeniu z uczniami lekcji o zdrowym odżywianiu, a następnie należało zorganizować co najmniej jedno "Wydarzenie społeczne”, czyli kampanię promującą zdrowy tryb życia, gotowanie, niemarnowanie żywności oraz wspólne spożywanie posiłków.
Od marca br. uczniowie klasy 1 a gimnazjum podjęli się zadnia i uczestniczyli w zajęciach na temat zdrowego stylu życia z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych programu „Żyj smacznie i zdrowo”.
Tuż przed świętami, 13 kwietnia odbył się finał naszego projektu. Od rana wszyscy uczniowie przygotowywali potrawy związane z polską tradycją Świąt Wielkiej Nocy. Klasa 1a zmierzyła się ze zdrowszą wersją potraw i wykorzystała przepisy dostępne na stronie programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Dzięki zaangażowaniu i pomocy ze strony rodziców uczniowie w domach upiekli ciasta – brownie z kaszy jaglanej i bezglutenową babkę wielkanocną oraz przygotowali cebulowe zawijaski oraz zakwas na żurek bezglutenowy. W szkole pod okiem nauczycieli przygotowali pyszne pasty jajeczne oraz ugotowali żurek. Następnie degustowali wykonane przez siebie dania, a reszta trafiła na szkolny stół wielkanocny. Uczniowie chcąc wzmocnić swoje działania oraz przedstawić promowane przez siebie i nauczycieli idee przygotowali wydanie specjalne szkolnej gazetki „Echo Szkoły” z informacjami o programie „Żyj smacznie i zdrowo” wraz z przepisami potraw wykorzystanych przez uczniów, rodziców i nauczycieli w ramach akcji. Pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych uczniowie ruszyli z poczęstunkiem i gazetkami do mieszkańców pobliskiego osiedla oraz do sąsiadującego ze szkoła przedszkola. Wszyscy byli mile zaskoczeni zdrowszą wersją potraw, dopytywali się o sposób i trudność wykonania żurku oraz babki.
Przekonaliśmy mieszkańców osiedla do zdrowszej wersji potraw wielkanocnych, a uczniów i nauczycieli zachwyciliśmy propozycją pysznych i niskokalorycznych ciast. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że zdrowe może oznaczać również pyszne. Dzięki naszej akcji dowiedzieliśmy się, że całkiem spora część osób z naszego otoczenia nie toleruje glutenu, dlatego nasza propozycja okazała się być trafna i skuteczna. Mamy poczucie, że uczestniczyliśmy w ważnym, lokalnym przedsięwzięciu. To niezwykle ważne, gdyż samotna walka ze stylem życia nie przynosi tak znaczących efektów, jak zaangażowanie całych zbiorowości, w tym osób współodpowiedzialnych za kształt zwyczajów prozdrowotnych.

Nasze działania, uwieńczone na krótkim filmie zostały docenione również przez organizatorów 7. edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Z radością informujemy, że znaleźliśmy się wśród 20 laureatów nagrody II stopnia!
W związku z tym uczniowie z klasy 1a wraz z opiekunami p. Magdaleną Bober i p. Małgorzatą Czyż-Przestańską otrzymają nagrodę rzeczową w postaci laptopa o wartości 2500 zł oraz zestaw autorskich koszulek Sheo. /Magdalena Bober/



Copyright© Zespół Szkół nr 1 w Bytomiu